Om grenen

Performing Arts

Norges Danseforbund er tilknyttet International Dance Organization som er den internasjonale organisasjonen for Performing Arts, og står for alle internasjonale mesterskap som EM og VM.

Begrepet Performing Arts inkluderer danseformene Jazz, Moderne og Show Dance.

  • Jazzdans les mer
    er en scenisk dansestil, som stammer fra tidlig afrikanske folkedanser som ble gjort av slaver brakt til Amerika fra Afrika, Vestindia, Cuba, Panama og Haiti. På 1900-tallet smeltet  klassisk ballett sammen med den svarte kulturens rytmikk og musikk til det som i dag er den vanlige danseformen i revyer, musikaler samt musikkvideoer.Jazzdans blir kjennetegnet av rytme, energi og intrikate trinn og høye spark. Det er en danseteknisk stilart hvor det øves i typiske elementer som isolasjon, dynamikk, stretching, samt hurtige temposkifter og pardans. Jazzdans, som tidligere gikk under navner jazzballett, har siden begynnelsen av 70-tallet også vært en populær trim- og treningsform. Dette kan skyldes til at alle øvelser gjøres til suggererende musikk, nærmest danses, og det råder som oftest en inspirerende atmosfære under treningen.Betydningsfulle personer i jazzdansens utvikling har vært Matt Mattox hovedsakelig verdenskjent pedagog, Luigi basert i New York, og koreografene Bob Fosse, Alvin Ailey og Katherine Dunham med hver sine distinkte stiler samt til mange flere, spesielt fra USA.I dag har jazzdansen kanskje størst eksponering gjennom TV-realityserien ” You Think You Can Dance” med høye seertall og ulike nasjonale TV-konkurranser over hele verden og inspirerer mange unge dansefans.
  • Moderne les mer
    Danseformen har sin opprinnelse fra tidlig på 1900-tallet, og oppsto som en reaksjon mot den klassiske balletten. Enkeltpersoner som ville uttrykke seg gjennom dans, skapte sitt eget bevegelsesmønster med utgangspunkt i sin egen kropp.I moderne dans kombinerer man det lekne med det dansetekniske. Moderne dans kan romme mye ulikt og er et samlebegrep på det som også kalles samtidsdans. Den avspeiler scenisk den tiden vi lever i, og er for dansen som moderne kunst er for malerkunsten.Moderne dans leker mye med tyngdekraften og ytterpunktene av dette prinsippet. Man faller for så og hente seg inn igjen, man gjør contractions for så å release, og dette er en teknikk som utfordrer enhver danser til både å hente fram nye ting i seg selv og å bruke sine kreative evner.
  • Showdance les mer
    Denne danseformen kan innlemme alle andre eksisterende stiler i dans eller danse teknikker. Disse inkluderer blant annet: Jazz, Etnisk, Folk og karakter. De kan utføres i ren form eller som en kombinasjon av to eller flere forskjellige stiler, og kan omfatte teatralske bevegelser.Sentralt i Showdance er at koreografiene skal være basert på et konsept, historie, tema eller idé. Konseptet, historien, temaet eller ideen må være fullt forståelig og bli uttrykt gjennom bevegelser som holder seg til stykket som blir presentert, samtidig som det skal være kreativt, fantasifullt og originalt.Et Show Dance stykke kan være basert på følelser, farger og design, eller til og med ett ord, for eksempel ødeleggelser eller jubel.  Lyrisk eller moderne, kan være grunnlaget teknikken for Showdance.Muligheten til å bruke teknikken til å forsterke temaet eller historien som fortelles er sentralt i Showdance.

 

Disco Dance og Disco Freestyle

Norges Danseforbund er tilknyttet International Dance Organization som er den internasjonale organisasjonen for Disco Dance og Disco Freestyle, og står for alle internasjonale mesterskap som EM og VM.

Norge er verdensledene i denne fartsfylte dansegrenen. Med hele 27 EM og VM medaljer i 2015 kan Norge kalle seg verdens beste nasjon i Disco Dance og Disco Freestyle.

 

 

Freestyle/Discojazz og Slowdance

Grenen Freestyle/Discojazz og Slowdance danses primært i Norge og Storbritannia. Dette er en av forbundets mest populære grener hvor hver nasjonale konkurransene har opptil 1000 startnummer. Danseformen er uhyre populær i England og en rekke av våre dansere konkurrerer her. Den viktigste internasjonale organisasjonen i grenen er ADFP (Assosiation of Dance Freestyle Profesionals).

Freestyle/Discojazz har fart, spenning og spektakulære danse- og turnmomenter. Det danses til rask musikk og det kreves enorm kondisjon, spenst og utstråling for å nå til topps i denne grenen.
Slowdance er en roligere danseform innen denne grenen, hvor linken til sceniske danseformer er tydeligere.