Om grenen

Norges Danseforbund er tilknyttet World Baton Twirling Federation, som er den internasjonale organisasjonen for Sportsdrill, og står for alle internasjonale mesterskap som EM og VM.

Sportsdrill er en estetisk vakker og spennende idrett, som kan se lekende lett ut når profesjonelle utøvere boltrer seg rundt på gulvet. I virkeligheten er det en idrett som krever mye trening dersom man skal få frem suverene sportsdrillutøvere. Det karakteristiske særpreget ved sportsdrill er at utøverne gjør ulike bevegelser (snurrer) med en drillstav laget av aluminium, kombinert med utøvelse av ballett og ulike kunstneriske, frittstående bevegelser. En toppidrettsutøver innen sportsdrill har god danseteknikk, kan utførte krevende akrobatiske øvelser, og kombinerer dette med avanserte kast og bevegelser med staven. Programmene skal være koreografert etter og tilpasset den musikken som er valgt, noe som er en avgjørende faktor for kvaliteten på fremførelsen til utøveren, og som gir idrettens dens kreative særpreg.

Sportsdrill karakteriseres gjerne som en allsidig idrett i og med at utøverne må mestre både frittstående turn, ballett og annen dans i tillegg til stavteknikk. For å oppnå dette kreves styrke, spenst, bevegelighet, rytme, musikalitet, koordinasjon, hurtighet, mental konsentrasjon og selvfølgelig gode tekniske ferdigheter innen turnøvelser og dans, alt i kombinasjon med øvelser med drillstaven. Sportsdrillutøvere opptrer og konkurrerer individuelt, i par eller i tropper. Konkurranser blir holdt i lokal miljøet, regionalt, nasjonalt og internasjonalt.