Relaterte artikler

Vil dans bli nominert til Idrettsgallaen i år?

Tom Schanke, norsk idrettshistoriker og forfatter av Norsk Idrettsleksikon har kartlagt alle norske topprestasjoner i internasjonal idrett i året som har gått og dansen markerer seg i aller høyeste grad!

Idrettsgallaen avholdes lørdag 09. januar og det er ikke lenge til årets nominerte blir offentliggjort. Mens vi venter i spenning kan vi dele Tom Schankes (Foto: Karl Filip Singdahlsen) tanker rundt hvem som bør nomineres.

Tom Schankes kandidater til årets priser på Idrettsgallaen

“Som vanlig har jeg kartlagt alle norske topprestasjoner i internasjonal idrett i året som har gått. Det eneste som gjenstår er å se hva som blir resultatet til håndballjentene i det pågående VM i Danmark. Laget er klart for semifinale mot Romania i morgen. Hvis det blir gull eller sølv vil laget være kandidat til prisen Årets lag, Thorir Hergeirsson vil være kandidat til prisen Årets trener og Nora Mørk og Heidi Løke vil være kandidater til Årets lagspiller. Bortsett fra håndball kvinner tror jeg bestemt at jeg har med de aller fleste mulige kandidater til de forskjellige prisene. Det blir derfor spennende å se hva juryen offentliggjør som sine kandidater. Det er mulig de venter med offentliggjøringen til man ser hvor langt håndballjentene kommer i VM.

Ellers er det en regel som redaktøren ikke har særlig sans for. Utøvere kan ikke nomineres i mer enn én klasse, med unntak for at nominerte utøvere i de forskjellig klassene også kan nomineres i den gjeveste klassen Årets idrettsnavn, som stemmes frem av NRK’s TV-seere. Her mener jeg at regelen bør endres til at utøvere som er kandidater i Åpen klasse også bør kunne nomineres som kandidater til Årets individuelle kvinnelige og mannlige utøver. Her kan jeg nevne tre aktuelle eksempler. Verdens beste kvinnelige kickboxer i klassen fullkontakt 60 kg Thea Therese Næss med VM-gull i amatørklassen og profesjonell VM-tittel burde kunne nomineres i både Årets kvinnelige utøver og i Åpen klasse. Men når det ikke er slik har jeg valgt å nominer henne i Åpen klasse. Det samme gjelder for verdens beste mannlige discodanser Øyvind Gulli med 3 VM-gull, 2 EM-gull og 1 EM-bronse, hvorav 2 VM-gull og 2 EM-gull er i single. Også han har jeg nominert i Åpen klasse. Så har vi Norges mestvinnende utøver i 2015, uansett idrett og kjønn, disco- og jazz-danseren Selina Jappée. Hun har vunnet 4 VM-gull, 5 EM-gull, 1 EM-sølv og 1 EM-bronse, hvorav 2 VM-gull, 1 EM-gull og 1 EM-sølv er i single. Dette er det bare redaktøren som har oversikt over, så jeg håper at jurymedlemmene leser denne Kyllingposten. Når det gjelder Selina har jeg nominert henne i klassen Årets individuelle kvinnelige utøver.”

Komplett oversikt over Schankes ønsker for nominasjoner til Idrettsgallaen.